5 -άχρηστα- πράγματα που κάνουμε όλοι για να προστατευτούμε από τα βακτήρια

Βακτήρια: Μήπως κι εσύ προσπαθείς να προστατευτείς από αυτά με τους λάθος- άχρηστους- τρόπους;


Κάθε τόσο μία νέα έρευνα μας υπενθυμίζει το γεγονός ότι τα δημόσια μέρη είναι γεμάτα με βακτήρια και τότε προσπαθούμε να μην αναγουλιάσουμε όταν έχουμε στο χέρι ένα καλάθι του σούπερ μάρκετ ή το μενού του εστιατορίου.
Για αυτό το λόγο προσπαθείς να ανοίξεις με τον αγκώνα το χερούλι της δημόσιας τουαλέτας ή πιάνεις με το μανίκι τη μπάρα στο μετρό.
Όλες αυτές οι τακτικές εναντίον των μικροβίων έχουν πράγματι αποτέλεσμα;
Μιλήσαμε με τον Philip Tierno, Ph.D., καθηγητή της μικροβιολογίας και της παθολογίας στο NYU School of Medicine για μερικές από τις πιο ανώφελες κινήσεις μας στην αποφυγή των μικροβίων καθημερινά.
  1. Χρησιμοποιείς το πόδι σου για να τραβήξεις το καζανάκι
Εκτός και αν μπορείς να σκεφτείς πώς θα ανοίξεις και θα κλειδώσεις την πόρτα του μπάνιου-μία μεγάλη ζώνη μικροβίων-χωρίς να χρησιμοποιήσεις τα χέρια σου, μην περιμένεις ότι θα φύγεις από εκεί έχοντας τουλάχιστον καθαρά πόδια. Μπορεί να σε βοηθήσει ένα κομμάτι χαρτί για να ξεκλειδώσεις την πόρτα, αλλά το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να πλύνεις σχολαστικά τα χέρια σου με σαπούνι και ζεστό νερό και να χρησιμοποιήσεις πάλι ένα κομμάτι χαρτί ή τον αγκώνα σου για να βγεις από την κεντρική πόρτα του μπάνιου.
2. Κρατάς την αναπνοή σου όταν φτερνίζεται κάποιος δίπλα σου
“Εκτός και αν μπορείς να την κρατήσεις για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε δε θα σε βοηθήσει να αποφύγεις τα μικρόβια που πιστεύεις”, λέει ο Tierno, δεδομένου ότι αυτά τα μικρά αναπνευστικά σταγονίδια μπορούν μετά να περιφέρονται στον αέρα.
Αλλά, αν μπορείς να κρατήσεις την αναπνοή σου και να τρέξεις προς την άλλη κατεύθυνση-εκτός και αν δεν προσβάλλεις το αφεντικό σου για παράδειγμα-μπορεί να αποφύγεις τα μικρόβια, καθώς τα σταγονίδια από σάλιο και βλέννα μπορούν να ταξιδέψουν μέχρι περίπου το ενάμισι μέτρο.
3.Σκουπίζεις το στόμιο από ένα ποτό που θα μοιραστείς
Αυτή η τακτική λειτουργεί κατά 50-50. “Είναι κάπως χρήσιμη, γιατί μειώνεις μερικές από τις σιελλογόνες εκκρίσεις, αλλά δεν σε προφυλάσσει και απόλυτα”, τονίζει ο Tierno. Ακόμα και αν το έχεις καθαρίσει καλά, μπορεί να έχει απομείνει ένα μικρόβιο από μία ίωση ή γρίπη. Καλύτερα να πεις ψέματα ότι έχεις εσύ μία αδιαθεσία και προτιμάς να μην κολλήσεις τους υπόλοιπους.
4. Δε βγάζεις τα γάντια σου όταν πληκτρολογείς τον κωδικό στο ΑΤΜ
Τα μικρόβια θα μεταφερθούν έτσι στο γάντι και όχι στο χέρι σου…προς στιγμήν. Αλλά όταν χρησιμοποιήσεις τα χέρια σου για να βγάλεις τα γάντια (ή ακουμπήσεις με τα γάντια το πρόσωπό σου) έρχεσαι και πάλι σε επαφή με αυτά.
Τα καλά νέα είναι ότι τα περισσότερα μικρόβια γρίπης πεθαίνουν μετά από μία ημέρα, οπότε αν αφήσεις τα γάντια σου να στεγνώσουν(αφού οτιδήποτε βρεγμένο αποτελεί γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη βακτηρίων) δε θα ανησυχείς ότι κουβαλάς μαζί σου μέρα παρά μέρα τα μικρόβια.
5.Δεν κάθεσαι στο κάθισμα της τουαλέτας
Ποιος θέλει να βάλει το γυμνό του σώμα εκεί που ξέρει ότι έχουν ακουμπήσει χιλιάδες άλλοι; Κανένας. Ωστόσο, μάθε ότι ακόμα και αν καθόσουν στη λεκάνη, αυτό δε θα σήμαινε ότι θα είχες αυξημένο κίνδυνο να πάθεις κάποια μόλυνση.
Η λεκάνη θα έπρεπε να είναι υπερβολικά μολυσμένη με εμετό και πραγματικά κακά προκειμένου να κολλήσεις κάποια ασθένεια. Αλλά, τουλάχιστον, όσο πιο μακριά βρίσκεσαι από τη λεκάνη, μπορεί να αποφύγεις τον κίνδυνο να πεταχτεί το νερό την ώρα που κάνεις την ανάγκη σου, το οποίο είναι πολύ αηδιαστικό.
Το συμπέρασμα: Η καλύτερη μέθοδος για να καταπολεμήσεις τα μικρόβια είναι να πλένεις καλά και για αρκετή ώρα τα χέρια σου, να χρησιμοποιείς αντισηπτικό και να τα κρατάς μακριά από τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σου.
shape.gr

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου